Objednané kurzy a učebnice
Počet položek: 0
Celkem: 0,00 Kč

        

Co velmi škodí obecnímu rozpočtu? „Mrtvé duše naruby“.

K novým obyvatelům obcí patří i podnikatelé. Bydliště a sídlo firmy si nechávají v původním místě, většinou jde o Prahu. Svou novou obec tak připravují o nezanedbatelný příjem.
 

Na vysvětlenou - v titulku máme na mysli obyvatele, kteří sice v obci žijí, ale nejsou v ní hlášeni k trvalému pobytu. Bývalá zastupitelka Jaroslava Květová se zamyslela nad situací v obci v okrese Praha-západ, kde je trvale hlášeno 420 obyvatel. Součást obce tvoří také několik desítek rekreačních objektů a značný, i když ne převažující, počet nově přistěhovaných obyvatel, kteří se většinou v obci nehlásí k trvalému pobytu. Tento fakt se znatelně projevuje v rozpočtu obce, a to jak na straně příjmů, tak i na straně výdajů.
Mezi novými obyvateli je převážná část podnikatelů. Ti si ponechávají bydliště a sídlo firmy v původním místě, většinou se jedná o Prahu a připravují tak svoji novou obec o znatelný příjem. Jejich důvody jsou různé. Všichni občané však očekávají ze strany obce zajištění řady služeb. Jedná se např. o zajištění pitné vody nebo odvoz odpadu.
Průměrná roční ztráta na vodném v letech 2005-2007 (stanoveném ve výši 20 Kč za metr krychlový) činila 125.938,80 Kč/rok. V návrhu zastupitelstva obce pro rok 2009 je zvýšení vodného na 23,- Kč. Pro rok 2010 bude potřeba tuto částku ještě zvednout na 25,- Kč. Zbytek bude nutno pokrýt z jiných zdrojů obce. Podobnou situaci lze pozorovat také u stočného, které činilo 17 Kč za metr krychlový. Průměrná roční ztráta na stočném v tomto období představuje 93.761,79 Kč/rok. V návrhu stočného pro rok 2009 je zvýšení na 20,- Kč a v roce 2010 zvýšení na 23,- Kč. Otázkou zůstává, zda ztráta vzniká v důsledku nízké ceny nebo nedostatečné správy a kontroly.
„Cenu“ za svoz tvoří místní poplatek, který je již řadu let omezen horní hranicí 500 Kč. Vyšší výdaje za rok 2007 byly způsobeny nákupem nových kontejnerů na odpad. Došlo také ke zvýšení ceny od svozové společnosti. Velmi důležité je prohloubení systému třídění odpadu. V obci existují kontejnery na sklo, papír, plasty. Obec přistavuje kontejnery na elektroodpad, bioodpad, pneumatiky, kovoodpad. Jsou pro občany bezplatné a podařilo se tak velmi výrazně zamezit černým skládkám. Ovšem pro obec jsou to nemalé výdaje za odvoz. Na straně příjmů však často dochází k úhradě poplatku pouze od trvale hlášených, i když nemovitost obývá více osob. Průměrná roční ztráta na odpadech je 89.217 Kč.
Z výše uvedených kalkulací je zřejmé, že zastupitelstvo musí přistoupit k nepopulárnímu zvyšování cen a posílit kontrolu přihlášených či vymáhání poplatků od neplatičů. Nezřídka se však již dnes setkává s faktickou bezbranností nebo neúměrnými náklady.

(Pro www.e-svet.cz podle serveru Obecní finance Eva Tišnovská, únor 2009)

Adresa

EKO Gymnázium
Poděbrady
Poděbrady
Na Hrázi 64
PSČ 290 01

Telefon, fax:
+420 325 615 014

E-mail:
eko@ekopodebrady.cz

Partner

Regionální škola rozvoje venkova

Více informací

Certifikace

Škola s certifikovaným
systémem řízení jakosti
ISO 9001:2001