Objednané kurzy a učebnice
Počet položek: 0
Celkem: 0,00 Kč

        

Daň z nemovitostí se blíží

S daní z nemovitosti je to jinak než s daní z příjmu - platí se dopředu. Od letošního roku změny v platbách daní z nemovitostí.

Pomalu se přibližuje termín pro podání daňového přiznání na daň z nemovitosti za rok 2009. Kdo v uplynulém roce koupil nebo postavil dům či byt, neměl by povinnost platit daň opomenout. Na rozdíl od daně z příjmu, kterou jsme zvyklí platit zpětně, platí v případě daně z nemovitosti pravidlo opačné, tj. daň se platí dopředu na daný rok. V platbě daně z nemovitosti došlo k několika změnám, které vešly v platnost od začátku letošního roku. Nově skončilo daňové osvobození jak pro novostavby, tak pro budovy po zateplení. Tyto změny se týkají právě už i letošního daňového přiznání k platbě daně z nemovitosti.

Zatímco do loňského roku byly od daně z nemovitosti osvobozeny novostavby mladší 15ti let, musejí letos majitelé domů a bytů dokončených v roce 2008 nově daň platit. Vlastníci novostaveb, kteří nárok na osvobození už uplatnili už v minulých letech, se naopak dani zatím vyhnou. Ne však nadlouho, pouze do roku 2010, bez ohledu na to, zda dříve závazná doba (tj.15 let) byla vyčerpána či nikoli.

Na stavby, které byly postaveny a kolaudovány v roce 2008, nelze již uplatnit výše zmiňované daňové osvobození vůbec. Další novinkou v zákoně je pro letošek zrušení pětiletého osvobození od daně u domů a bytů po zateplení. Stavby, které byly zatepleny v roce 2008, už nemají na žádné osvobození nárok, ti, kteří již osvobození uplatnili, mají nárok na osvobození od daně až do roku 2012.

Obce už loni získaly možnost stanovit si na svém území místní koeficient ve výši 2,3,4 nebo 5, kterým se násobí daňová povinnost poplatníka. Radnice tak mohou ovlivňovat konečnou výši daňového zatížení. Od ledna zákon od zvýšené daně osvobozuje ornou půdu, vinice, zahrady nebo ovocné sady. Vyšší daň z nemovitosti naopak letos zaplatí obyvatelé menších obcí do 1000 obyvatel. Tyto obce již nemohou používat nízké koeficienty 0,3 a 0,6, kterými se fakticky daň snižovala. Nově je nejnižším možným koeficientem 1.

Daň z nemovitosti nižší než 5 000,- Kč je nutné zaplatit do 1.června, vyšší částky pak do konce listopadu. Výměr připravuje daňový úřad a běžně jej zasílá poštou.

(Pro www.e-svet.cz Alena Sanders, leden 2009)

Adresa

EKO Gymnázium
Poděbrady
Poděbrady
Na Hrázi 64
PSČ 290 01

Telefon, fax:
+420 325 615 014

E-mail:
eko@ekopodebrady.cz

Partner

Regionální škola rozvoje venkova

Více informací

Certifikace

Škola s certifikovaným
systémem řízení jakosti
ISO 9001:2001