Objednané kurzy a učebnice
Počet položek: 0
Celkem: 0,00 Kč

        

I sebemenší příjem z obecního majetku se v krizi obci či městu hodí

Majetek by obce měly rozmnožovat pro příští generace, ne se ho zbavovat.

O tom, že během krize může majetek obcím pomoci z nejhoršího, je přesvědčen telnický starosta Jaroslav Doubrava. Podle jeho názoru si proto obce měly ponechat všechen majetek, který je příliš nezatěžuje a nezbavovat se zejména obytných domů.„Na daních se vybere asi ještě méně, než se dnes předpokládá. Všichni šetří, proto se méně utrácí a vyrábí. Všichni se bojí o práci. Až napadne dost sněhu, nebude to znamenat v Telnici jenom vyšší výdaje za údržbu komunikací, ale také zisk v zimní sezóně ze dvou parkovišť a pěti hospod v majetku obce. Kdybychom je s velkou slávou privatizovali, chovali bychom se sice takzvaně tržně, ale obec by měla pro budoucnost prázdné kapsy,“ uvedl Doubrava.
„Obce by se neměly zbavovat ani obytných domů. Mohou být slušnými hospodáři a nemusí na obecních bytech prodělávat. My máme v obecním majetku 60 bytů, ve kterých bydlí zhruba 130 obyvatel. Léta jsme v nich prováděli postupně opravy a vylepšení. Prostředky vybrané na nájmech jsme vraceli zpět do bytového fondu. Podobně se chovají i bytová družstva. A v okamžiku, kdy budou opravy a renovace bytů ukončeny, začnou pro obecní pokladnu byty i mírně vydělávat,“ zdůraznil Doubrava.
Podle některých předpovědí by hospodářská krize měla brzy skončit. Ani pak ale nikdo nebude mít peněz nazbyt. Od malých vesnic po krajské metropole. O to cennější je i byť minimální příjem z obecního majetku. Ale toho se podle Jaroslava Doubravy obce zbytečně zbavily. Pokud jde o hospodaření, je Telnice sice malá obec, ale její opatrné hospodaření vedlo podle Doubravy k tomu, že si tato obec mohla dovolit opět zprovoznit mateřskou školu a nechala rekonstruovat objekt, ve kterém je umístěn domov pro seniory.

Majetek by obce měly rozmnožovat pro příští generace

Zbaví-li se města lukrativních objektů (nebytových prostor, provozoven apod.), ztratí pro další léta sice ne příliš silný, ale stálý pramínek příjmů z pronájmů budov a provozoven.
V Telnici dokonce chtějí majetek obce zvětšit. „Chceme investovat, postavit sluneční elektrárnu. Když je stát posedlý placením za výrobu předražené elektřiny, proč by měli získávat tyto peníze jen podnikatelé, kteří mají prokalkulováno, že to je dobrý kšeft. Proto chceme od státu získat peníze za elektřinu ze slunce i my. I pokud sníží stát výkupní ceny solární elektřiny, investice se obci vyplatí,“ komentoval Doubrava telnickou strategii – neprivatizovat, ale užívat. „Máme právo obecní majetek využívat, ale nemáme právo ho jakýmkoli způsobem zcizit. Naopak. Naší povinností je majetek obce rozmnožovat, aby ti, kteří přijdou po nás, měli stejnou možnost, jakou máme my,“ zdůraznil Doubrava.

(Pro www.e-svet.cz podle zpravodajství Deník.cz Eva Tišnovská, leden 2010)

Adresa

EKO Gymnázium
Poděbrady
Poděbrady
Na Hrázi 64
PSČ 290 01

Telefon, fax:
+420 325 615 014

E-mail:
eko@ekopodebrady.cz

Partner

Regionální škola rozvoje venkova

Více informací

Certifikace

Škola s certifikovaným
systémem řízení jakosti
ISO 9001:2001