Objednané kurzy a učebnice
Počet položek: 0
Celkem: 0,00 Kč

        

Kamióny dusí středočeské vesnice

Zastane se kraj oprávněných požadavků obyvatel Rudné?

Lidem v Rudné u Prahy vadí kamióny, které se valí středem jejich města, místo aby zůstaly na paralelní dálnici D5. Řidiči kamiónů se totiž chtějí vyhnout placení mýtného, a tak sjíždějí na exitu 5 a projíždějí bezohledně celým městem. Občané se proto rozhodli pro blokádu cesty, aby dali jasně najevo kompetentním orgánům své stanovisko. Zastane se kraj (město dostalo údajně příslib náměstka pro dopravu Robina Povšíka z ČSSD, že se úřad bude situací zabývat) oprávněných požadavků obyvatel Rudné?
Je věru obtížné rychle napravit to, co se dlouhodobě prostě neřešilo. Ať už zpoplatnění silnic II. a III. tříd, po nichž kamiony objíždějí mýtné brány na dálnicích, nebo živelný boom logistických center okolo Prahy. Města a obce nechaly v minulých letech na svých územích doslova hekticky vybudovat skladové areály a průmyslové zóny.
Současné vedení kraje poslalo do Rudné vzkaz, že již přestalo výstavbu nových rozsáhlých skladišť, na které je kamionová doprava vázána, povolovat. Ale bohužel i tak jich je už v krajině přespříliš. Nezbývá než dopravu alespoň účinně regulovat tak, aby se v obcích okolo skladů dalo bezpečně, ne-li vůbec přejít silnici.
Středočeský kraj se již před rokem obrátil na některé pověřené obce, aby zvážily možnost umístit nové dopravní značení, které by omezilo na vybraných místech průjezd kamionů. Bohužel tyto obce za rok nevyvinuly v této věci žádnou iniciativu, a tak se nyní chce Středočeský kraj stát iniciátorem dopravního omezení průjezdů kamionů.
Jeho zaměstnanci nyní vytipovávají vybrané úseky, kde je situace nejhorší. Jedním z těch, které se prověřují, je i úsek přes Rudnou. Středočeský kraj se kvůli kamionům obrátil i na vrcholné představitele středočeské Policie ČR. Bylo zorganizováno i několik policejních akcí na kontrolu přetíženosti kamionů. Dále se zpracovává analýza a projekt trvalé kontroly váhy nákladních vozidel na vybraných úsecích, především v místech s hustou zástavbou. Ale nejde okamžitě vyřešit to, co se mnoho let zanedbávalo.

(Pro www.e-svet.cz Eva Tišnovská, březen 2010)

Adresa

EKO Gymnázium
Poděbrady
Poděbrady
Na Hrázi 64
PSČ 290 01

Telefon, fax:
+420 325 615 014

E-mail:
eko@ekopodebrady.cz

Partner

Regionální škola rozvoje venkova

Více informací

Certifikace

Škola s certifikovaným
systémem řízení jakosti
ISO 9001:2001