Objednané kurzy a učebnice
Počet položek: 0
Celkem: 0,00 Kč

        

Kraje jsou bez peněz, KSČM chce státní dluhopisy, koalice je proti

Všechny scénáře připravené jako protikrizová opatření jsou ve svých důsledcích schodkové.

 

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš tento týden vyzval vládu, aby řešila finanční propad rozpočtů krajů, měst a obcí způsobený ekonomickou krizí. Peníze navrhuje získat pomocí státních dluhopisů. Podle Dolejše spadlo k poslednímu prosinci roku 2008 devět z 13 krajů do deficitu celkově 1,3 miliardy korun. Šlo prý sice o důsledek fakturace koncem roku, ale situace se nelepší ani nyní a nejhorší je ve Středočeském a Moravskoslezském kraji.
Pokud by se letos ekonomika propadla v důsledku krize o dvě procenta, podle Dolejše by obce tratily 18,8 miliardy a kraje 6,6 miliardy korun. Na rok až dva se stát víc zadlužit může, míní Dolejš. "Vláda by se měla urychleně zabývat dopady hospodářské krize na územní rozpočty,“ vyzval. "Bude nutné zvážit větší emisi státních dluhopisů,“ řekl. "Je nutné překročit Rubikon snižování váhy státu,“ doplnil s tím, že po dobu jednoho nebo dvou let je navýšení dluhu státu možné. Připustil ale, že na trhu dluhopisů je v Evropě "trošičku těsno“.
Naopak poslanec rozpočtového Sněmovny Miloš Patera z ODS míní, že je toto řešení nesystémové a navíc velice nereálné, neboť dluhopisy se nyní neobyčejně špatně prodávají. Šéf Finančního výboru středočeského krajského zastupitelstva Pavel Jetenský (KSČM) uvedl, že mají vypracovány tři krizové scénáře vývoje ekonomiky. Na nulový růst, propad minus pět procent a dokonce i minus deset procent. "Všechny tři scénáře končí schodkem,“ sdělil.

(Pro www.e-svet.cz podle zpravodajství iDNES.cz Eva Tišnovská, únor 2009)

 

Adresa

EKO Gymnázium
Poděbrady
Poděbrady
Na Hrázi 64
PSČ 290 01

Telefon, fax:
+420 325 615 014

E-mail:
eko@ekopodebrady.cz

Partner

Regionální škola rozvoje venkova

Více informací

Certifikace

Škola s certifikovaným
systémem řízení jakosti
ISO 9001:2001