Objednané kurzy a učebnice
Počet položek: 0
Celkem: 0,00 Kč

        

Obce se budou moci extremistům lépe bránit

Extremisté obcím klidu rozhodně nepřidají, ani starostové s nimi nemají lepší spaní. Hlavně pokud jde o "nebezpečné dny".

 
Hned dva kroky posílily minulý týden postavení obecních představitelů vůči pravicovým radikálům.
Poslanecká sněmovna schválila vládní novelu shromažďovacího zákona, která dává obcím více možností extremistické akce nepovolit. Nová úprava třeba mění lhůtu, v níž musí úřady rozhodnout ze tří kalendářních na tři pracovní dny. Některé organizace totiž schválně podávají oznámení o akci v pátek. Podle současné úpravy má pak úřad fakticky pouze jediný pracovní den k tomu, aby o případném zákazu shromáždění rozhodl. Nicméně klíčem k dobrému zvládnutí extremistických akcí je, jak se píše v dokumentu, včasná komunikace policie se starosty obcí. Novelu ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident Václav Klaus.
Druhým opatřením je tzv. manuál pro potírání extremistických demonstrací, který pro obce připravilo ministerstvo vnitra (MV). Vyslyšelo tak stesky obcí, které si v době rostoucích aktivit a profesionalizace neonacistického hnutí v Česku stěžovaly, že neexistují žádné návody a jednotné postupy, jak demonstrace pravicových radikálů zakazovat.
Brožura vydaná v nákladu 5 000 kusů kromě obecných rad nebo kritických dnů obsahuje i kontakty na 14 krajských policejních specialistů na extremismus, na které se mají obce v případě potřeby obrátit. „Každá větší obec by měla mít úředníka, který se na tento problém bude specializovat,“ doplnil spoluautor brožury Jaroslav Salivar z MV. Součástí příručky je kalendář rizikových dnů, jež by si extremisté mohli pro svá shromáždění vybrat. Manuál vznikl v rámci strategie boje proti extremismu a MV při jeho přípravě spolupracovalo s kraji i se Svazem měst a obcí. Průběžně aktualizovaná příručka má být dostupná na webových stránkách MV.
Starosta obce, kterému se zdá demonstrace plánovaná na jeho území podezřelá, se z manuálu dozví, že zatímco skutečnost, že připravovaný pochod organizuje několikrát soudně trestaný neonacista, k samotnému zákazu akce nestačí, existují další pomocné body, které mu pomůžou rozpoznat a předem zakázat chystanou manifestaci neonacistů.
Regionálním politikům se novinka líbí a říkají, že by jim mohla skutečně pomoci. "Důležité pro nás je, že návod obsahuje odkazy na soudní rozhodnutí, která se povolování různých pochodů týkala," řekl primátor Ústí nad Labem Jan Kubata.
Během roku je celkem osmatřicet „nebezpečných dnů“
Den památky obětí holocaustu, kdy si lidé připomínají hromadné vyvražďování v nacistických koncentrácích, připadá každý rok na 27. leden. Pravicoví radikálové jsou však na tento den schopni svolat demonstraci na téma Legalizace trestu smrti. Právě to se stalo před třemi roky ve Vratimově na severní Moravě. Lednové datum je zároveň jedním z termínů, které ministerstvo vnitra označuje za "rizikové", protože se neonacisté během nich snaží pořádat své demonstrace.

NEBEZPEČNÉ DNY
Výročí, která slaví neonacisté
30. ledna – v roce 1933 se stal Adolf Hitler říšským kancléřem
29. března – v Polné byla v roce 1899 zavražděna Anežka Hrůzová, což spustilo protižidovské
pogromy
20. dubna – narozeniny A. Hitlera
30. června – výročí "noci dlouhých nožů"
17. srpna – výročí smrti Rudolfa Hesse, pohlavára Třetí říše
24. září – výročí smrti Iana Stuarta, kultovní postavy neonacistického hnutí
9. listopadu – výročí pokusu NSDAP o puč v roce 1923

(Pro www.e-svet.cz podle zpravodajství idnes.cz Eva Tišnovská, červenec 2009)

Adresa

EKO Gymnázium
Poděbrady
Poděbrady
Na Hrázi 64
PSČ 290 01

Telefon, fax:
+420 325 615 014

E-mail:
eko@ekopodebrady.cz

Partner

Regionální škola rozvoje venkova

Více informací

Certifikace

Škola s certifikovaným
systémem řízení jakosti
ISO 9001:2001