Objednané kurzy a učebnice
Počet položek: 0
Celkem: 0,00 Kč

        

Na obnovu chátrajících objektů existuje řada dotací

Brownfield = nemovitost, která je nedostatečně využívána, zanedbána a případně i kontaminována; nelze ji efektivně využívat, aniž by došlo k její regeneraci...

Nevíte, jak naložit se starým polorozbořeným areálem JZD? Tento areál je příkladem tzv. brownfieldu. Definujeme tak nemovitost (pozemek, objekt, areál), která je nedostatečně využívána, zanedbána a případně i kontaminována, nelze ji efektivně využívat, aniž by došlo k její regeneraci. Vznikla jako pozůstatek průmyslové, zemědělské, rezidenční, vojenské či jiné aktivity. Protože v Česku stále ubývá volných pozemků pro stavby na "zelené louce", řeší firmy tento nedostatek často právě koupí brownfieldů.

Finance na regeneraci těchto území lze čerpat do roku 2013 také ze strukturálních fondů Evropské unie. Aby se během tohoto období podařilo využít maximum připravených peněz, zpracovala Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest ve spolupráci s jednotlivými kraji Národní databázi brownfieldů . Potenciální investoři zde najdou ucelenou nabídku informací o jednotlivých lokalitách.

V databázi lze vyhledávat podle kraje, velikosti pozemku či typu objektu. O každém brownfieldu pak najdeme základní údaje jako je lokace, připravenost k regeneraci, stávající a předchozí využití a rozloha. V případě, že se firma rozhodne některý z objektů v databázích využít, dostane od CzechInvestu podrobnější údaje i kontakty na majitele. Cena už je na jednání mezi majiteli a zájemci. 

Areály leží často v zajímavých lokalitách a naoživení lze získat řadu grantů
Dobrá infrastruktura a možnost získat na obnovu nevyužívaných ploch dotace mají pro malé a střední podnikatele velkou hodnotu.Staré areály mohou přebudovat na svá sídla, provozovny, hotely, prostory pro umělce či obchodní centra. Na některé záměry tohoto typu mohou podnikatelé získat dotace, které pokryjí až 60 procent nákladů na projekt.

Významným zdrojem dotací je také program Nemovitosti z Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI). Z něj mohou podniky získat granty na oživování brownfieldů, které budou v budoucnu sloužit zpracovatelskému průmyslu nebo jako strategická či výzkumná a vývojová centra. Malí podnikatelé mohou získat dotaci až do výše 60, střední podnikatelé do 50 a velké podniky do 40 procent nákladů na projekt.
Dotace lze čerpat i z Regionálních operačních programů, které podporují především rekonstrukci brownfieldů pro účely cestovního ruchu a mohou dosáhnout až 60 procent nákladů na projekt.

Peníze pro zemědělce

Zemědělci, kteří se rozhodnou využít brownfield pro svoje potřeby, mohou čerpat dotaci z Programu rozvoje venkova ministerstva zemědělství. Dotace dosahující až 60 procent nákladů je pouze pro začínající zemědělce do 40 let. O peníze z tohoto zdroje mohou žádat i ti, kteří kromě zemědělství provozují i aktivity v oblasti cestovního ruchu nebo drobného zpracovatelského průmyslu. Dotace v těchto případech dosahuje také 60 procent z nákladů na projekt. Pro podnikatele, kteří chtějí využít brownfield na území Prahy, slouží Operační program Praha - Konkurenceschopnost, který podporuje obnovu těchto zanedbaných ploch. Další Operační program Životní prostředí je určen na provedení průzkumu kontaminace pozemku a studii proveditelnosti jejího odstranění. V něm mohou podnikatelé na projekty v celém Česku získat dotaci až do výše 85 procent nákladů.

(Pro www.e-svet.cz podle www.brownfieldy.cz Eva Tišnovská, únor 2010)

 

Adresa

EKO Gymnázium
Poděbrady
Poděbrady
Na Hrázi 64
PSČ 290 01

Telefon, fax:
+420 325 615 014

E-mail:
eko@ekopodebrady.cz

Partner

Regionální škola rozvoje venkova

Více informací

Certifikace

Škola s certifikovaným
systémem řízení jakosti
ISO 9001:2001